Na svätej omši s pápežom

Pápež František začiatkom júna navštívil krajinu neďaleko od nás: Rumunsko. Počas tejto návštevy slávil svätú omšu aj v Csíksomlyó (Șumuleu Ciuc), v najväčšej mariánskej svätyni Sedmohradska. My, štyria maďarskí bohoslovci bratislavského seminára sme sa preto vybrali, aby sme sa zúčastnili na tejto slávnosti. Náš autobus odchádzal 31. mája, ráno o štvrtej hodine z Dunajskej Stredy. Čakala nás pomerne dlhá, pätnásťhodinová cesta, počas ktorej sme mali zastávku aj vo Varadíne, kde sme navštívili barokovú katedrálu. Napokon sme sa dostali do hotela niekoľko kilometrov od miesta svätej omše.

Ďalší deň sme sa vybrali na samotnú slávnosť. Napriek už dni trvajúcej búrke sme vystupovali spolu s vyše stotisícami pútnikmi na kopec vedľa baziliky. Akoby zázrakom prestalo pršať pri príchode Svätého Otca a postupne sa počasie úplne vyjasnilo. Po rozličných modlitbách a prípravných programoch sa začala pápežská svätá omša v latinskom jazyku, s maďarskými a rumunskými časťami. Pápež vo svojej kázni povzbudil národy a cirkvi žijúce na území Rumunska k jednote a prekonaniu historických zranení. Jeho slová sme prijali ako veľmi aktuálne.

Toto stretnutie vnímame ako veľkú milosť, že sme sa mohli zúčastniť svätej omše so Svätým Otcom na pútnickom mieste nám geograficky aj duchovne tak blízkom. Bolo dojímavé spievať v našom materinskom jazyku v prítomnosti viditeľnej hlavy celej Cirkvi a počuť jeho slová. Napriek náročnej ceste, tam i späť, sme vďační, že sme tam mohli byť.

Tamás Pammer